Sesaat Berlalu Adalah Sejarah

Thursday, June 4, 2009

Proses penggundian AJK Pemuda PAS berjalan lancar dan ditutup jam 12.30 tengahari tadi. Perwakilan dan AJK Pemuda PAS Pusat mula menggundi mulai pukul

Proses penggundian AJK Pemuda PAS berjalan lancar dan ditutup jam 12.30 tengahari tadi. Perwakilan dan AJK Pemuda PAS Pusat mula menggundi mulai pukul 10.40 pagi tadi. Mereka mengundi secara bergilir-gilir. Seramai 23 orang calon dari kalangan ahli pemuda menawarkan diri bertanding Jawatankuasa Pemuda PAS Pusat. Ketua, Timbalan dan Naib Ketua di menangi tanpa bertanding. Begitu juga Pengerusi Tetap dan Timbalan Pengerusi Tetap turut dimenangi tanpa bertanding.

Pertandingan pemuda berjalan secara sihat dan berakhlak, tidak ada unsur lobi, kempen dan sebagainya. Sepanjang muktamar berjalan tidak ada di kalangan calon-calon yang bertanding cuba mempengaruhi pengundi dengan berjumpa atau bersalam-salaman di dewan Muktamar. Tidak ada juga agen yang digunakan untuk berkempen. Beginilah lumrahnya pemuda sewaktu pemilihan sejak saya menjadi EXCO lagi.

Pengumuman kemenangan dijangka akan diumumkan lewat petang ini

Ulama selar 'musuh dalam selimut'

Ketua Dewan Ulama PAS, Datuk Mohamad Daud menyelar tindakan "musuh dalam selimat" yang didakwanya "cuba memperkecilkan dan menidakkan" sumbangan ulama.

"Dengan kecanggihan teknologi sekarang ini, terdapat segolongan kecil penyokong PAS yang cuba memperkecikan, dan yang lebih teruk lagi menidakkan sumbangan ulama dalam memajukan parti kita," katanya ketika merasmikan muktamar Dewan Ulama di Shah Alam hari ini.

Menurut Mohamad, serangan itu dibuat menggunakan pelbagai teknologi canggih terkini seperti di laman blog dan media elektronik bagi "memburukkan peribadi dan menyerang ulama atas nama kebebasan melulu".

Beliau bagaimanapun tidak menamakan pihak yang
dimaksudkannya dalam ucapan itu.

Mengulas isu pertembungan ulama dan profesional dalam parti itu,
Mohamad menekankan keperluan golongan itu mempelajari pelbagai ilmu bagi terlibat sama dalam perbahasan pelbagai isu semasa dengan lebih aktif.

"Sebagai contoh terdekat, ketika Presiden Tuan Guru Abdul Hadi Awang mengemukakan idea kerajaan perpaduan, sepatutnya ulama adalah golongan pertama yang menjalankan kajian dan melihat sejauh mana idea ini tersurat dalam lipatan sejarah.

"(Melihat) sejauh mana pengalaman dalam negara lain di dunia. Sejarah menunjukkan bagaimana presiden kita mempunyai pembacaan, ijtihad politik yang tinggi yang memerlukan sokongan kita," katanya.

HUSAM DIHENTAM MACAM KARPAL SINGH..


Kadang-kadang pelik juga sejak akhir-akhir ini apabila tengok akhbar-akhbar harian tempatan milik UMNO asyik mencari salah dan silap Naib Presiden PAS, Dato Paduka Husam Musa.
Tak pernah-pernah selama ini akhbar arus perdana berbuat begitu. Malah dirasakan seolah-olah kali ini akhbar harian ini menjadi Suara rasmi PAS la pulak.
Penulisnya seperti Zulkiflee Bakar yang sebelum ini menjadi penulis fanatik 'pembela' penyanyi 'aura world' Mawi, tiba-tiba kali ini menjadi pengulas setia parti PAS. Mujur juga rakan baiknya Ku Seman Ku Hussien tak terbabit sama. Kalau tak, jenuh juga kena intip kat Taman Melewar dan kedai-kedai kopi.
Kenyataan terkini dari Tuan Guru Nik Aziz yang disiarkan di muka depan akhbar neutral Sinar Harian berkenaan sokongannya kepada pihak Erdogan (yang ditujukan pada Husam) sedikit sebanyak menyakitkan penulis dari akhbar milik UMNO itu.
Apalagi punca yang hendak dicari bagi menjatuhkan Husam. Tup! Tup! dua Adun UMNO dari Kelantan pulak mohon maaf cara terbuka pada Husam atas fitnah yang dilemparkan dua tahun lepas.
Semua tentu faham kenapa Husam kini diasak dan diburuk-burukkan oleh musuh-musuhnya dalam PAS atau diluar PAS seakan-akan kemarahan orang UMNO terhadap pemimpin utama DAP, Karpal Singh baru-baru ini atas isu Sultan Perak.
Kalau kita semua dapat berfikir, tindakan demi tindakan yang dilakukan ke atas Husam bagi tujuan menjatuhkan Husam dalam Pemilihan Jawatan Timbalan Presiden PAS, apakah maknanya? Tentu ada 'rahsia' tersembunyi apabila orang UMNO marah sangat dengan Husam Musa.