Sesaat Berlalu Adalah Sejarah

Sunday, May 17, 2009

Istana Bukit Tanah


Istana Bukit Tanah merupakan salah satu istana yang terdapat di Negeri Kelantan dan merupakan satu-satunya istana yang terdapat di dalam Jajahan Tumpat. Difahamkan istana ini dibina sebelum zaman pemerintahan Jepun lagi iaitu sekitar tahun 1910 iaitu pada zaman pemerintahan Sultan Ismail Ibni Almarhum Sultan Muhammad ke-4.

Pada amnya tapak istana ini agak rendah dan dipercayai telah ditimbun dengan tanah supaya kelihatan lebih tinggi. Pemandangkan kedudukan yang tinggi seolah-olah sebuah bukit, maka istana ini telah terkenal dengan jolokan Istana Bukit Tanah. Keluasan tapak istana ini hampir mencecah 3 ekar dan kawasannya dikelilingi oleh pokok-pokok besar yang mana ada di antara pokok-pokok tersebut telah mencecah usia lebih dari 30 tahun.

Dahulunya Istana Bukit Tanah terkenal dengan kewujudan sebatang pokok iaitu Pokok Kelumpang. Pokok ini dikatakan tersangat tinggi sehingga boleh dilihat dari pesisiran pantai Laut Cina Selatan. Walau bagaimanapun, pokok ini telah tumbang dimakan usia.

Anak mangsa ragut dijaga nenekKAMPUNG KOK BEDULLAH - Lima anak mangsa ragut, Sharifah Mohd Noor, 33 yang maut ketika diragut di Kampung Padang Raja, Kota Bharu minggu lepas kini dijaga oleh nenek dan bekas suami mangsa.

Hasimah Husin, 55 berkata, dua anak arwah yang belum bersekolah, Nurul Akma Elisa Mat Zani, 6 dan Siti Najwa Mat Zani, 3 kini di bawah jagaannya manakala tiga lagi iaitu Nor Hidayu, 13 yang belajar di Sekolah Menengah Kebangsaan Kandis, Bachok, Mohd Saifullah dan Mohd Syawal Nabil masing-masing belajar di Sekolah Kebangsaan (SK) Sungai Dua, Bachok dijaga oleh bapa mereka, Mat Zani Awang, 39.

Katanya, walau pun arwah anaknya pernah menyuarakan ingin menukarkan anaknya yang bersekolah di Bachok ke sekolah di daerah Tumpat tetapi memandangkan keadaannya yang tidak bekerja, tiga cucunya yang bersekolah dijaga bapanya.

“Memang arwah berhajat untuk tinggal dengan saya di rumah ini (di Kampung Kok Bedullah) setelah genap dua minggu mereka bercerai pada hari kemalangan itu berlaku tetapi nampaknya hajat arwah tidak kesampaian,” katanya.

Menurutnya, dalam kejadian tersebut, arwah ingin pulang ke Bachok untuk mengambil anak-anaknya bersekolah di Tumpat dan membawa wang tunai hanya RM5 sahaja.

“Wang tersebut arwah pinjam daripada rakannya dan wang tersebut diisi minyak motosikalnya sebanyak RM3 dan baki lagi hanya ada RM2 sahaja di dalam begnya itu tetapi diragut oleh manusia yang tidak berhati perut sehingga anak saya maut,” katanya.

Kata Hasimah, bagaimana pun dia reda dengan pemergian anaknya itu meskipun kehilangannya masih dirasai oleh keluarganya serta anak-anak arwah.

Sementara itu, bekas suami arwah, Mat Zani berkata, setelah kematian isterinya itu, dia akan tinggal bersama ibunya, Kalsom Saad yang tinggal di Kampung Kuala Jel, Repek, Bachok.

“Saya terpaksa tinggal bersama ibu memandangkan sukar untuk menguruskan anak-anak seorang diri sekiranya saya keluar bekerja nanti,” katanya yang bekerja sebagai buruh.

Menurutnya, dia cukup terkilan dengan pemergiannya isterinya kerana berhajat untuk rujuk kembali setelah genap dua minggu mereka bercerai disebabkan selisih faham dalam rumah tangga.

“Bagaimana hajat saya itu tidak kesampaian. Allah lebih menyayanginya dan kami anak beranak reda pemergiannya itu,” katanya
(sinar harian)

DUN PERAK BUBAR ISNIN?Satu pengumuman besar dijangka dibuat pihak istana Perak Isnin depan yang mungkin mampu memecahkan kebuntuan politik yang melanda negeri itu dan seterusnya mengakhiri kemelut politik yang berpanjangan sejak tiga bulan lalu.

Menurut sumber pengumuman itu ada kena mengena dengan desakan rakyat Perak yang mahukan mandat mereka dikembalikan untuk memilih kerajaan pilihan mereka semula setelah Barisan Nasional mendalangi rampasan kuasa terhadap kerajaan sah Pakatan Rakyat 5 Februari lalu.

“Kemungkinan pihak istana mengumumkan berhubung pembubaran Dewan Undangan Negeri Perak adalah besar memandangkan situasi kemelut politki di anatara Pakatan Rakyat dan BN nampaknya tidak ada jalan keluar.

“Desakan rakyat supaya DUN dibubarkan dan pilihan raya negeri diadakan mungkin sudah dipertimbangkan semasak-masaknya oleh pihak istana dan demi kebaikan, kemakmuran dan kestabilan negeri Perak langkah ini sajalah yang terbaik bagi mengatasi krisis tersebut,” sumber memberitahu TV Antara.

Sekiranya ini berlaku Perak akan menyaksikan pilihan raya negeri pertama setelah pilihan raya umum tahun lalu.

Pada PRU ke 12, Pakatan Rakyat memenangi 31 kerusi sementara BN pula mendapat 28 kerusi.

Perbuatan BN memujuk 3 Ahli Dewan Undangan Negeri Pakatan Rakyat keluar daripada gagasan itu dan mengisytiharkan diri mereka sebagai ADUN bebas telah mencetuskan krisis politik yang paling buruk dalam sejarah moden Perak yang turut mengheret institusi raja, badan-badan kehakiman dan legislatif.

Beberapa perkembangan yang berlaku kebelakangani ini juga mungkin mempengaruhi pihak istana untuk memperkenankan pembubaran DUN.

Antara yang paling penting ialah senario persefahaman yang telah wujud di antara Pakatan Rakyat dan BN berkaitan jalan penyelesaian krisis politik Perak.

Beliau juga berkata isu sama ada DUN Perak akan dibubarkan atau tidak kini terletak ditangan Sultan.

Walaupun Perdana Menteri Najib Razak sebelum ini berkeras tidak mahu mengadakan pilihan raya baru negeri melalui pembubaran DUN namun kini beliau dilihat sudah berlembut dan mahu berdialog dengan Pakatan Rakyat.

Pakatan Rakyat pula atas dasar mahu melihat penyelesaian kemelut politik tersebut diatasi secara aman bersetuju untuk mengadakan perbincangan dengan BN tetapi prinsip pembubaran DUN tetap dipertahankan.

Ini kerana menurut Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat, Anwar Ibrahim hak rakyat perlu dikembalikan semula jika amalan demokrasi sihat mahu diwujudkan di negera ini serta menolak budaya kedurjanaan politik.

Walaupun menurut perlembagaan pembubaran DUN adalah di atas nasihat Menteri Besar namum pensyarah undang-undang Universiti Islam Antaranbangsa Malaysia, Profesor Dr Abdul Aziz Bari berkata Sultan mempunyai kuasa khas yang jarang digunakan yang membolehkan baginda membubarkan DUN selaku kedudukan sebagai Sultan.

“Dalam keadaan di mana sesuatu keadaan itu tidak lagi boleh diselesaikan melalui kompromi politik dan juga proses perundangan baginda Sultan boleh menggunakan “reserve power” baginda untuk membubarkan Dewan tanpa merujuk kepada Menteri Besar apatah lagi dalam keadaan di Perak sekarang yang mempunyai dua penyandang jawatan,” Prof Aziz berkata.

http://www.tvantara.com

BUBAR DUN, BUKAN BINCANG DENGAN BN - TOK GURU NIK AZIZ
KOTA BAHARU: Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak mahu sebarang perbincangan diadakan antara pakatan pembangkang dan Barisan Nasional (BN) bagi menyelesaikan kemelut politik di Perak.
Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan berkata beliau tidak yakin kaedah perbincangan antara keduadua pihak yang bertentangan itu dapat menyelesaikan krisis berkenaan.

"Jalan paling baik ialah bubar Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Kempen Persekitaran Bestari Negeri Kelantan di sini, hari ini.

Beliau diminta mengulas kesediaan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, yang juga Presiden BN, untuk bertemu dengan pemimpin pembangkang dalam usaha menamatkan kemelut politik Perak.

Pemimpin-pemimpin pakatan pembangkang dilaporkan mahu beliau menetapkan tarikh pertemuan itu tetapi mereka berpendirian bahawa jalan terbaik bagi menyelesaikan krisis politik itu ialah dengan membubarkan DUN Perak agar pilihan raya negeri dapat diadakan. BERNAMA