Sesaat Berlalu Adalah Sejarah

Friday, June 19, 2009

MP Tolak kerajaan Perpaduan

HJ HADI SENASIB ASRI ?

Anggota Pas bukan tidak pernah berbeza pendapat berkaitan dengan Umno sejak era kepimpinan Ulamak pada 1983. Tetapi yang berbeza pendapat itu ialah bagaimana cara nak mampuskan Umno. Itu sahaja. Nak cara keras atau nak cara lembut. Pokoknya nak mampuskan Umno. Langsung tak ada cerita nak sama-sama duduk berbincang dengan Umno untuk memerintah bersama.

Tetapi kali ini bukan cerita nak mampuskan Umno tetapi cerita macam mana nak berkawan dengan Umno. Kalau dulu geng Terengganulah yang paling keras dengan Umno tetapi kali ini geng Terengganu pula dilihat nak berpeluk dengan Umno. Bukan kelakar tetapi tak masuk akal.

Apabila Mustafa Ali menjadi Setiausaha Agung dan ada pergerakan yang dapat dikesan oleh sekumpulan induvidu yang dikatakan think tank kepada Presiden, maka jelas ada usaha secara terancang untuk menjayakan Unity Govt ini.

Saya mencari-cari sebab, mengapa geng Terengganu syok dengan idea Unity Govt ini, walhal merekalah yang paling keras dengan Umno sejak kebangkitan Hj Hadi di Terengganu pada awal 80an dahulu.

Adakah fikiran Hj Hadi telah berjaya di BTNkan? Walhal beliau telah menjawab semua isu tersebut dalam kuliahnya apabila mengupas buku Syed Qutb - Muaallim Fi Toriq. Entahlah.

Adakah nasib politik Hj Hadi akan berakhir seperti Datuk Asri. Jika terjadi, saya akan menangis sepanjang hidup di dunia ini, meratap mengapa ini yang terjadi. Dan saya makin hiba apabila kekawan rapat saya dalam Pas Pusat menjadi syaitan bisu.

http://sokongpr.blogspot.com/

Kenapa Najib Sangat Marah Pada Datuk Husam Pasal Menentang Cadangan UG


KUCHING: Datuk Seri Najib Razak mengingatkan Datuk Husam Musa supaya jangan cuba mengambil kesempatan daripada isu cadangan rundingan membentuk kerajaan perpaduan dengan meminta Umno tidak meletak calon pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai bulan depan.

Perdana Menteri yang juga Presiden Umno berkata, Timbalan Pesuruhjaya II Pas Kelantan itu adalah orang paling lantang menentang cadangan pembentukan kerajaan perpaduan sejak Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, mencetuskan idea berkenaan.

“Saya tak tahu kenapa dia (Husam) cuba pula nak ambil kesempatan daripada isu kerajaan perpaduan ini, sedangkan dia sendiri sebelum ini jelas menentang kemungkinan kita mewujudkan kerajaan perpaduan itu.

“Kerajaan perpaduan adalah satu perkara yang mesti melalui proses perbincangan serta rundingan dan ia mengambil masa,” katanya selepas majlis pemimpin bersama rakyat di Kampung Pichin, Serian, kira-kira 90 kilometer dari sini, semalam.

Perdana Menteri berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Husam supaya Umno tidak meletakkan calon pada pilihan raya kecil Manek Urai yang dijadualkan pada 14 Julai ini, jika ikhlas mahu merundingkan penubuhan kerajaan perpaduan.

Najib berkata, Umno masih bersikap terbuka berhubung isu pembentukan kerajaan perpaduan dan belum ada perbincangan berkenaan perkara itu, maka ia terpaksa melalui proses pilihan raya kecil (Manek Urai).

Najib turut mengulas kenyataan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, yang meminta Nasharuddin Mat Isa melepaskan jawatan Timbalan Presiden parti dan Ahli Parlimen Bachok jika terus menyokong idea penubuhan kerajaan perpaduan.

“Saya tak tahu apa di sebalik kenyataan Nik Aziz sebab pada kita sesuatu yang boleh mendatangkan kebaikan adalah sesuatu yang harus diusahakan, malah lebih kepada wajib membuat perkara yang membawa kebaikan, yang mendatangkan rahmat Allah,” katanya.

Sementara itu, Perdana Menteri menyifatkan lawatannya ke Kampung Pichin, sebagai satu kunjungan penuh nostalgia kerana ayahandanya, Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein, pernah mengunjungi kampung sama 43 tahun yang lalu.

Katanya, berbeza dengan lawatan Tun Abdul Razak ketika itu yang hadir bagi menyempurnakan perasmian projek saluran air, beliau kembali kerana mahu meneruskan pembangunan yang sudah dibawa Perdana Menteri kedua itu.

http://www.bharian.com.my

DPPNK Menyokong Penuh Pendirian Mursyidul Am PAS TGNA Menolak UG Dan Kerjasama Dengan UMNO


Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan (DPPNK) menyokong penuh pendirian TGNA Mursyidul Am PAS dalam menolak UG dan sebarang kerjasama dengan UMNO, dengan mengambil kira keputusan Muktamar.

Pendirian ini sekaligus dapat memperkasa Pakatan Rakyat dan menjelaskan segala kekeliruan dan keresahan ahli-ahli terutama bagi menghadapi PRK MU.Tumpuan seharusnya diberikan bagi menghadapi dan memenangi PRK MU dan jangan terperangkap dengan tipudaya musuh.

Lembaga Disiplin PAS sepatutnya mengambil tindakan segera dan menjalankan fungsinya dengan sebaik mungkin bagi mengatasi isu yang dihadapi pada hari ini…

Kita seharusnya bersatu dalam perjuangan menegakkan syariat.Kenapa harus menyerah pada musuh?. Musuh tetap musuh walaupun selaut janji ditabur tetapi semuanya dusta.Dan jangan biarkan mereka bersorak dan berpesta kemenangan di atas kesilapan yang kita lakukan..

Semuanya patut mendengar nasihat Mursyidul Am TGNA atas dasar pengalaman beliau yang cukup pedih ketika PAS ditendang keluar setelah bersama perikatan

YB MOHD ZAKI IBRAHIM ADUN KELABORAN SU PAS KELANTANYB Mohd Zaki Ibrahim Adun Kelaboran dan Timbalan Speaker Dun Kelantan yang merupakan bekas Ketua Pemuda Kelantan diberi kepercayaan oleh YAB Tok Guru Haji Nik Abdul Aziz Haji Nik Mat sebagai setiusaha Perhubungan Pas Kelantan yang baru .Beliau menggantikan YB Dato Takiyuddin Hassan.

YAB Tok Guru Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat mengumumkan kesemua jawatan utama di Perhubungan PAS Kelantan kekal kecuali setiausaha .

Timbalan Pesuruhjaya 1, Dato' Ahmad Yakob, Timbalan Pesuruhjaya II, Dato' Husam Musa, Timbalan Pesuruhjaya III, Dato' Mohd Amar Abdullah.

Bendahari, Dato' Anuar Tan Abdullah dan Ketua Penerangan, Ustaz Ahamd Baihaki Atiqullah. Manakala Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS Negeri, Haji Abdul Fatah Harun.

"Hari ini mesyuarat yang pertama penggal baru dan saya masih memegang jawatan Pesuruhjaya PAS Kelantan," katanya.

Mohd Zaki yang juga Timbalan Speaker Dun Kelantan , merakamkan ucapan terima kasih di atas kepercayaan Pesuruhjaya melantiknya sebagai setiausaha baru PAS Kelantan.