Sesaat Berlalu Adalah Sejarah

Friday, June 5, 2009

Husam tuntut Utusan mohon maaf

Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa menuntut akhbar Utusan Malaysia memohon maaf kerana menyiarkan artikel bertajuk 'Menilai Hujah Husam' yang didakwa mengandungi serangan peribadi terhadap exco kerajaan Kelantan itu.

Husam berkata, akhbar tersebut yang berkait rapat dengan lawan politik PAS - Umno - telah menyiarkan artikel tersebut pada 31 Mei di mana beliau telah dilabelkan sebagai 'musuh PAS" yang akhirnya akan membawa kepada kemusnahan parti Islam itu.

Beliau memfailkan saman terhadap Utusan semalam selepas surat tuntutannya tidak dijawab.

Surat tuntutan tersebut dihantar oleh peguam Husam - Balan Nair Thamodaran pada 2 Jun - menyatakan bahawa artikel itu (yang disiarkan dalam Mingguan Malaysia) membawa maksud bahawa, Husam tidak setia pada PAS, seorang yang tidak boleh dipercayai, berniat hendak dan/atau prejudis terhadap kepentingan PAS dan musuh PAS.

Peguam Husam berkata artikel tersebut dengan jelas merujuk kepada presiden PAS itu yang digambarkan sebagai dari kumpulan profesional dan kumpulan Erdogan.

Balan berkata, artikel tersebut berniat untuk menjejaskan peluang pelanggannya yang bertanding - jawatan timbalan presiden - dalam pemilihan parti itu, dengan menggambarnya, sebagai musuh PAS.

Menurutnya lagi, artikel itu juga merupakan serangan peribadi terhadap Husam yang terkeluar dari skop kewartawanan profesional.

Pejuang Gerakan Mansuhkan PPSMI Di Anugerah Tokoh Pejuang Bahasa


Sempena Muktamar PAS ke-55 diadakan Majlis Penganugerahan Tokoh Bahasa. Dua orang yang dipilih kali ini ialah Pengerusi GMP(Gerakan Mansuhkan PPSMI),Dato' Hassan Ahmad dan Sasterawan Negara, A.Samad Said.

Kerjasama erat Pakatan Rakyat dicemburui Umno/BN - Presiden PAS

SHAH ALAM, 5 Jun (Hrkh) - Kerjasama erat yang diperlihatkan parti-parti dalam Pakatan Rakyat amat dicemburui parti lawan yakni Umno/BN, tegas Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dalam Ucapan Dasar sempena Muktamar PAS Pusat kali ke-55.

Ucapan itu disampaikan Ustaz Hadi di hadapan perwakilan dan pemerhati sempena muktamar ke-55 hari ini.

Menurut Ustaz Hadi, sepanjang tempoh setahun selepas Muktamar di Ipoh Perak, pelbagai imej politik dilakarkan dan pelbagai pergolakan politik berlaku, sekali gus menjana perubahan lanskap politik negara.

Pakatan Rakyat telah berhadapan dengan beberapa pilihan raya kecil � bermula dengan Parlimen Permatang Pauh, Parlimen Kuala Terengganu, Parlimen Bukit Gantang, Dewan Undangan Negeri Bukit Selambau, Batang Ai dan Penanti dan akan bertemu lagi di Manek Urai.

Beliau menegaskan, kesemua pilihan raya ini sama-sama hadapi dengan semangat kerja kuat dan keserasian setiakawan Pakatan Rakyat yang tidak pernah luntur.

"Sekali lagi saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan tahniah dan terima kasih kepada rakyat yang telah celik, kerana hasil maklumat yang dimerdekakan ke atas mereka oleh sumber Media Baru, sehingga memilih Pakatan Rakyat dalam pilihan raya kecil itu.

"Kejayaan ini tidak akan mampu kita capai tanpa usaha keras yang ditunjukkan oleh jentera kita dan semua pihak yang sama-sama membantu tanpa habuan wang ringgit.

"Rupanya kerjasama kita yang sebegini erat, sangat membuatkan pihak tertentu merasa iri hati dan merasa bahang kepanasannya," kata Presiden PAS.

Kemuncak daripada keangkuhan dan iri hati itu, Umno/BN melakukan tindakan tanpa susila, Umno/BN merampas kerajaan yang dipilih oleh suara majoriti rakyat yang telah sama-sama dibina di negeri Perak Darul Ridzuan, ujarnya.

Ustaz Hadi juga menyatakan Umno/BN telah mengetepikan suara dan semangat Perlembagaan menyebabkan tiadanya pemisahan kuasa dalam badan kehakiman.

Katanya lagi, kerajaan Perak pimpinan Pakatan Rakyat yang sedang berbakti kepada rakyat telah direntap dengan senjata peras ugut dan rasuah politik.

"Apa yang lebih parah lagi, bukan sahaja segala jenis peraturan dan �standing order� Dewan dilanggari bahkan kedudukan Dewan tempat bersidangnya Dewan Undangan Negeri Perak telah dicemari dengan peristiwa rampasan kuasa," katanya.

Tragedi ini merupakan satu episod hitam dalam sejarah politik di Malaysia, kata Ustaz Hadi lagi.

Begitupun kuat cabaran dan ugutan yang dihadapkan ke atas PAS dan rakan-rakan Pakatan Rakyat, kerjasama erat yang terjalin tetap utuh menyebabkan lawan cemburu, katanya.

Justeru beliau mengingatkan kerjasama itu perlu diperkuatkan dengan temannya, PAS sendiri mendepani perubahan dengan tema 'Islam Memimpin Perubahan'. - mns_

Teruskan Perjuangan, Selamat Bermuktamar


Hari ini bakal berlansung Muktamar Pas ke-55. Semoga ianya berjalan dengan lancar. Jika ada pertikaian sebelum muktamar, lupakan selepasnya. Biduk berlalu, kiambang bertaut.

Jika ditanya siapa yang saya sokong dalam muktamar kali ini? (khususnya jawatan Timbalan Presiden yang heboh diperkatakan itu).Jawapan saya: saya sokong PAS. Maknanya siapa pun yang menang dalam muktamar ini tetap pemimpin PAS yang perlu disokong, perlu didokong rakyat.

Jika pemimpin yang menang dalam muktamar ini kelak berjuang atas landasan yang diyakini, sokongan padu perlu diberikan kepadanya berterusan. Tapi jika dia menyeleweng dari landasan perjuangan, nasihatilah dia untuk kembali ke pangkal akar perjuangan parti. Jika dia masih dengan caranya dan membelakangi suara ahli, singkirkan dia. PAS pernah melakukan ini apabila menyingkirkan Datuk Asri yang berkarisme hebat dan jasanya amat besar itu. PAS bukanlah Umno yang tidak berani menyingkirkan pemimpinnya yang menyeleweng. PAS adalah PAS yang sentiasa berani berkata benar.

Teruskan perjuangan, selamat bermuktamar!

Tahniah : Pimpinan baru Pemuda dan Ulama


Nasrudin Hassan (kanan) yang menggantikannya sebagai Ketua Dewan Pemuda PAS dan Azman Shapawi selaku Timbalan Ketua yang baru sayap itu pada Muktamar Dewan Pemuda PAS Pusat ke-50.

Sementara itu, Wakil Kelantan, Ustaz Abdul Latif Abdul Rahman ketika membahaskan Ucaptama berkata Isu dalaman parti wajar diselesaikan di peringkat parti tanpa meuar-uarkan kepada orang luar terutamanya media massa yang tidak bersama perjuangan PAS. Beliau yang juga Ketua Pemuda PAS Kelantan berkata, biarpun media memberi sokongan kepada PAS, dalam masa yang sama mereka memecahkan parti.

Kita jangan menari mengikut rentak media, kalau mereka bersama kita pun hanya hendak pecah belah,” ujarnya dalam ucapan perbahasan ucaptama Ketua Pemuda pada Muktamar Dewan Pemuda PAS ke-50 di Taman Melewar, dekat sini, hari ini.

Keputusan Penuh Dewan Pemuda PAS Pusat dan DewanUlamak PAS Pusat adalah seperti berikut.

Keptusan Penuh Dewan Pemuda PAS Pusat 2009-2011

Ketua Dewan Pemuda : Nashruddin Hassan (MTB)
Timbalan Ketua : Azman Shapawi Abdul Rani (MTB)
Naib Ketua : Ahmad Sabki Yusoff (MTB)

Ahli Jawatankuasa :

1. Riduan Mohd Noor – 197 undi.
2. Nik Abduh Nik Aziz -194 undi
3. YB Mohd Firdaus Jaafar (176);
4. Mohd Nazri Chik Zain (165);
5. Suhaizan Kaiat (165);
6. YB Nasir Zakaria (150);
7. Kamal Ashaari (145);
8. Kamalrulzaman Mohamad (139);
9. Khairul Faizil Ahmad Kamil (139);
10. Mohd Adram Musa (135);
11. Abdullah Abdul Karim (127) dan,
12. Raja Iskandar Raja Yaacob (120).

Seramai 229 perwakilan telah mengundi hari ini. Keputusan tersebut diumumkan oleh pengerusi jawatankuasa pemilihan Dewan Pemuda PAS, Hassan Shukri sebentar tadi.

Manakala keputusan penuh pemilihan jawatan Dewan Ulama PAS Pusat yang diumumkan oleh Dato’ Dr Daeng Sanusi Daeng Mariok.

Keptusan Penuh Dewan Ulama PAS Pusat 2009-2011

Ketua: Ustaz Harun Taib (Menang tanpa bertanding – (MTB)
Timbalan: Ustaz Tuan Ahmad Yaakob (MTB)
Naib: Dr Mahfodz Omar (MTB)

Ahli Jawatankuasa :

1. Ustaz Husin Awang (193 undi)
2. Ustaz Ghani Shamsudin (186)
3. Ustaz Nik Zawawi (186)
4. Ustaz Saleh Sani Harun (156)
5. Ustaz Abu Bakar Abdullah (153)
6. Dato’ Ustaz Mohd Daud Iraqi (152)
7. Ustaz Abdullah Abd Razak (152)
8.Ustaz Hasan Mohamad (143)
9.Ustaz Ismail Noh (138)
10.Ustaz Mohd Zain Abd Rahman (138)
11.Ustaz Mohd Mustafa (131)
12.Ustaz Abdullah Husin (129)

Pemeriksa Kira-kira: Ustaz Hj Ibrahim Omar (188