Sesaat Berlalu Adalah Sejarah

Thursday, May 21, 2009

Keputusan jam 3.30 petang esok.

Hakim baru mengumumkan sebentar tadi kewputusan penghakiman akan diumumkan pada jam 3.30 petang esok. Keputusan yang dinanti-nanti itu nampaknya akan berlaku pada hari Jumaat.

Pengumuman itu menyusul setelah kedua-dua pihak dan termasuklah peguam pencelah Ghani Patail mengemukan hujahnya masing-masing dalam prosiding pembicaraan sejak pagi tadi dan bersambung pada sesi petang

Gambar Di Mahkamah Hari ini


YAB Ir Nizar masuk mahkamah



YB Dr Hatta Ramli




Kelihatan Exco Kanan Perak Yb Ngeh Koh Ham dan Exco Yb Sivanesan




YAB Ir Nizar Keluar waktu mahkamah berhenti rehat

Hujah Peguam YAB Ir Nizar

1) Sulaiman berhujah..sekiranya hujah Cecil dan Gani Patail diterima, Perdana Menteri boleh disingkir oleh YDP Agong kerana tidak mendapat sokongan daripada Ahli-Ahli Parlimen BN. "Sulaiman:" Sekiranya Sultan mempunyai kuasa untuk menyingkir, sekiranya ada, ia semestinya terletak dibawah Artikel 18...tapi tak ada! Tidak juga terdapat dimana-mana!"


2) Hanya satu sahaja cara untuk menyingkir Menteri Besar..iaitu dengan undi tidak percaya di Dewan Undangan Negeri

3) Tidak timbul persoalan Nizar perlu menghantar surat perletakan jawatan kerana undi tidak percaya tidak pernah dibuat

4) Kami bukan menyanggah kuasa DYMM Sultan. Tapi adalah tidak masuk akal untuk mengatakan Nizar sudah hilang kepercayaan dan terus menyuruhnya meletakkan jawatan
15:56 Cuaca di luar Makamah mulai mendung.Saya harapkan agar hujan rahmat akan turun bagi PR

16:12 Penguam Sulaiman mengemukakan hujah-hujah berikut:-

Sulaiman meminta para hakim supaya tidak terpengaruh dengan keputusan penghakiman yang lepas-lepas

Sulaiman berhujah Nizar menghadap Sultan Perak untuk memohon pembubaran DUN mengikut peruntukan Perkara 36 (c) Undang-Undang Tubuh Perak, bukan mengikut Perkara 16 (6) seperti yang dihujahkan Cecil


Apa yang difikirkan oleh Tuanku semasa pertemuan tersebut tidak penting. Apa yang difikirkan oleh Nizar itu yang relevan

Perbicaraan ditangguh sehingga jam 2 petang.

Peguam Hj. Suilaiman Abdullah meminta penagguhan sidang dan bersambung kepada jam 2.00 petang bagi makan tengahhari dan rehat.

Sementara itu sekitar jam 10.00 tadi kelihatan Exco haram kudeta, Hamidah Osman bersama sekitar 10 orang lelaki bersongkok tinggi sampai disini dan beredar setelah mahkamah ditangguh dan mungkin muncul lagi pada jam 2.00 nanti.

Perbicaraan ditangguh sehingga jam 2 petang.

Peguam Hj. Suilaiman Abdullah meminta penagguhan sidang dan bersambung kepada jam 2.00 petang bagi makan tengahhari dan rehat.

Sementara itu sekitar jam 10.00 tadi kelihatan Exco haram kudeta, Hamidah Osman bersama sekitar 10 orang lelaki bersongkok tinggi sampai disini dan beredar setelah mahkamah ditangguh dan mungkin muncul lagi pada jam 2.00 nanti.

TERKINI 12.10 : Perbicaraan disambung kembali.

Perbicaraan disambung kembali dan panel hakim membenarkan Peguam pencelah yang mewakili Zambry mengemukakan hujahnya.

Pada satu masa, Ghani Patail telah ditegur apabila beliau salah menafsirkan maksud Menteri Besar pada artikal 10 Undang-undang Tubuh Kerjaan Negeri Perak. Panel Hakim 3menjelaskan tafsiran sebenar Menteri Besar menurut artikal itu ialah Menteri Besar bersama Exconya.

Sesudah Peguam Negara menyelesaikan hujahnya dijangka akan disambung oleh ketua panel Peguam DS. Nizar iaitu Hj. Sulaiman Abdullah.

Genap 100 hari Rampasan Kuasa Di Perak

Hari ini genap lah 100 hari rampasan kuasa oleh Najib di Perak.Sebagai Pengerusi BN Perak di akhir pemerintahan Pak Lah Najib dengan rakusnya telah melakukan rampasan kuasa kerajaan yang telah dipilih oleh rakyat Perak.Tujuan utama Najib adalah untuk membuktikan pada Pak Lah beliau lebih berpengaruh dari Pak Lah sebelum penyerahan kuasa sebagai PM ke 5.Dengan berbekalkan kejayaan rampasan kuasa di Perak ini lah proses penyerahan kuasa PM berjalan saperti biasa pada Mac 2009.Pada ketika itu tiada alasan untuk Pak Lah tidak serahkan jawatan PM kepada Najib.Walaupun umum mengetahui siapa kah sebenarnya Najib yang dikelilingi perbagai skandal dan rasuah.

Dengan rakusnya rampasan kuasa yang berlaku di Perak Najib membelakangkan perlembagaan negeri Perak dan perlembagaan Malaysia.Najib adalah penderhaka kepada Sultan kerana beliau telah menipu Tuanku Sultan Azlah Shah agar perkenan perlantikan Zamry sebagai MB Perak yang haram.Sedangkan Tuanku Sultan adalah bekas Ketua Hakim Malaysia.Keputusan Mahkamah Tinggi telah menafikan rampasan kuasa di Perak dan menghistiharkan YAB Ir Nizar adalah MB Perak yang sah.

Rakyat Perak dan Malaysia hari ini sudah pun mengetahui hal yang sebenarnya apa yang berlaku.Walaupun Mahkamah tinggi telah menghistiharkan YAB Ir Nizar sebagai MB Perak yang sah Najib masih mempertahankan rampasan kuasa di Perak dengan menggunakan kuasanya sebagai PM agar mahkamah rayuan membenarkan penangguhan keputusan mahkamah tinggi.

Apa pun keputusan Mahkamah Rayuan pada hari yang ke 100 rampasan kuasa di Perak rakyat dapat menilai siapa kah Najib yang sanggup mencemarkan sistem Raja Berpelembagaan dan sistem Mahkamah di Malaysia.

TERKINI 11.50 AM : Mahkamah ditangguh sehingga jam 12.15 PM.

Sebentar tadi panel hakim menangguhkan sidang setelah peguam yang mewakili Zambry mengakhiri hujahnya sejak pagi tadi.

Selepas ini bermula pada jam 12.15 petang, peguam DS.Nizar, Hj. Sulaiman Abdullah akan mengemukakan penghujahannya.

Setelah diteliti dari penghujahan peguam Zambry tadi didapati hampir sama dengan apa yang telah dikemukakan di Mahkamah Tinggi sebelum dari ini

Hanya tiga hakim : Peguam Zambry sedang berhujah

Pada masa ini peguam yang mewakili Zambry sedang berhujah di hadapan tiga hakim .

Sebelum ini DS.Nizar melalui peguamnya pada minggu lepas telah membuat permohonan rasmi supaya kes ini didengar dan diputuskan oleh 5 hakim dan ternyata permohonannya ditolak dengan alasan yang diberikan pada pagi ini permohonan peguam Nizar lewat.

TIGA HAKIM DENGAN RAYUAN HJ NIZAR HARI INI


Hari ini kes rayuan Hj Nizar yang membantah keputusan Mahkamah Rayuan menangguhkan keputusan Mahkamah Tingg akan didengari oleh tiga orang hakim iaitu Yang Arif Dato' Md. Raus bin Sharif, Yang Arif Dato' Wira Abu Samah bin Nordin, Yang Arif Datuk Sulong bin Matjeraie.

Berdoalah semuga para hakim ini akan diberi hidayah dan inayah Allah swt. supaya menghakimi dengan penuh keadilan dan membuat keputusan di atas prinsip kebenaran. Jauhilah sebarang usaha jahat dari mana-mana pihak yang cuba mencampuri urusan penghakiman hari ini.