Sesaat Berlalu Adalah Sejarah

Sunday, July 12, 2009

KENYATAAN MEDIA PKR PILIHAN RAYA KECIL MANEK URAI

Halangan Polis Terhadap Penyertaan PKR Dalam Pilihan Raya Kecil N.41 Manek Urai, Kelantan


Kita ingin merujuk kejadian Khamis 9 Julai 2009 jaln 11.10 pagi di hadapan Bilik Gerakan PKR yang didatangi pegawai polis ASP Suzaimi yang mengarahkan dibuang bendera PKR dan ditutup Bilik Gerakan dengan alasan Pakatan Rakyat belum lagi berdaftar. Beliau juga memaklumkan kepada petugas PKR bahawa Tan Sri Musa Hasan Ketua Polis Negara mengarahkan Ketua Polis Kelantan untuk memastikan tiada sebarang logo atau bendera PKR dilihat pada pilihan raya kecil Manek Urai. Kita mengutuk keras tindakan terpilih pihak polis atas alasan-alasan berikut:


Kerjasama Pakatan Rakyat


Pilihan raya umum 2008 yang lalu melakarkan sejarah dimana Barisan Nasional buat pertama kalinya gagal menguasai dua pertiga mojirit Parlimen dan menghasilkan kejayaan parti-parti pembangkang untuk memnangi dan membentuk kerajaan di negeri-negeri Selangor, Perak, Kedah, Pulau Pinang dan Kelantan.

Najitah daripada pilihan raya 2008 itu ialah jalinan kerjasama parti-parti pembangkang khasnya PKR, DAP dan PAS menerusi pembentukan Pakatan Rakyat yang tersangat digeruni oleh BN.

Jalinan kerjasama Pakatan Rakyat merangkumi aspek-aspek politik, ekonomi dan sosial untuk semua lapisan rakyat tanpa mengira kaum, agama, jantina dan negeri.

Jalinan kerjasama Pakatan Rakyat ini tidak mengecualikan urusan yang berkaitan dengan kerjasama dalam urusan pilihan raya. Ini dibuktikan dalam beberapa siri pilihanraya kecil yang telah diadakan di Permatang Pauh, Kuala Terengganu, Bukit Gantang, Bukit Selambau, Batang Ai dan Penanti serta pilihan raya kecil yang sedang berlangsung sekarang di Manek Urai.

Oleh yang demikian, penyertaan parti-parti sahabat dalam Pakatan Rakyat dalam mana-mana pilihan raya bagi menyokong parti rakannya yang bertanding adalah elemen biasa dalam amalan politik di Malaysia. Sokongan parti-parti yang menjadi rakan politik sudah menjadi perkara lumrah dalam proses demokrasi dan pilihan raya. (quote calon-calon Berjasa yang bertanding lawan PAS semasa pilihan raya umum sekalipun tidak menjadi parti komponen).

Namun sekarang, kita dikejutkan dengan tindakan Kerajaan Persekutuan BN yang memperalatkan Polis Diraja Malaysia untuk menghalang penyertaan PKR daripada menyokong PAS di Manek Urai. Halangan ini meliputi arahan polis supaya semua premis bilik gerakan PKR ditutup.

Pendirian Prinsip

Tindakan menghalang penyertaan aktif parti-parti rakan khasnya PKR dalam membantu PAS dalam pilihan raya kecil Manek Urai bermotif politik yang mencabul hak asasi dan demikrasi secara nyata.

Arahan menutup premis bilik gerakan PKR adalah satu penyalahgunaan kuasa dan melampaui peruntukan undang-undang.
Adakah sokongan PKR kepada PAS melanggar undang-undang?

Proses pilihan raya dijalankan mengikut undang-undang :

a) Perlembagaan Persekutuan

b) Perlembagaan Negeri
c) Akta-akta dan Peraturan-peraturan Pilihan Raya berkaitan (5 akta semuanya)
d) Beberpaa Undang-Undang sampingan seperti Akta Polis, Akta Hasutan, Akta Mesin Cetak dan Penerbitan, Akta Kerajaan Tempatan dan sebagainya.

Dalam semua pilihanraya umum dan kecil telah diadakan, sejak ditubuhkan pada 1999 PKR mempunyai rekod yang cemerlang dari segi mematuhi undnag-undang dan peraturan-peraturan pilihan raya. Begitu juga dengan parti-parti rakan dalam Pakatan Rakyat.

Kita mematuhi undang-undang dan peraturan-peraturan tersebut, sekalipun kita tidak menyetujui aspek-aspek yang bertentangan dengan prinsip-prinsip sejagat mengenaio keperluan menjalankan pilihan raya secara adil, bebas, telus dan jujur.

Umpamanya, menelang pilihan raya umum 2008 lalu, kita terpaksa berdepan dengan karenah SPR dengan isu pemguatkuasaan duti sete, pada borang akuan berkanun pencalonan yang ditarikbalik pada hari penamaan, dan isu pembatalan penggunaan dakwat tak mudah padam pada jari pemilih bagi mengelakkan manipulasi pengundian berganda. Namun, kita akur dan serahkan keputusan kepada rakyat.

Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 - Sek 10 (a) hingga (i) meliputi perbuatan sogokan berupa awang atau pinjaman, tawaran atau janji agar mengundi atau jangan mengundi calon.

Kod Etika Pilihan Raya (9 Bab termasuk Kempen) - diperkenal mula 9 Mei 2006 semasa pilihan raya DUN Sarawak hingga sekarang tanpa sebarang pindaan yang menyentuh etika yang perlu dihormati dan dipatuhi oleh semua pihak yang terlibat, iaitu calon, ejen pilihan raua, parti politik dan pekerja serta penyokong calon dan parti politik.

Bab 6 mengenai Kempen - 12 bentuk larangan - tiada larangan untuk calon mendapat sokongan atau bantuan daripada parti-parti sekutunya.
Sebaliknya, Kod Etika Pilihan Raya dengan jelas, menurut perkara 6.2 (b) menyebut semua calon, ejen pilihan raya, parti politk, dna pekerja serta penyokong calon dan parti politik tidak boleh menggunakan kenderaan atau alat-alat komunikasi milik kerajaan untuk tujuan berkempen.

Maknanya, dari segi prinsip, kemudahan jentera dan instutusi-institusi milik kerajaan dilarang daripada digunakan atau disalahgunakan untuk tujuan dan kepentingan sempit politik kepartian dalam pilihan raya.

Tetapi ini yang dilakukan oleh BN di Manek Urai secara berleluasa, Penglibatan ketara agendi atau jabatan seperti RISDA, Felcra, Jabatan Pembangunan Persekutuan Negeri Kelantan, Jabatan Pelajaran, Jabatan Kesihatan, JAKIM dalam siri kempen Barisan Nasional sesungguhnya berlawanan dengan pengendalian pilihan raya yang bersih dan adil. Persoalannya kenapakah tiada tindakan terhadap BN yang menyalahgunakan jentera dan isntitusi kerajaan? Rakyat Manek Urai dianjurkan menilai kedudukan ini dan bersama-sama menolak calon BN pada pilihan raya kecil Manek Urai pada 14 Julai ini.

Saifuddin Nasution Ismail
Pengarah Pilihan Raya JKR
Manek Urai 10 Julai 2009

PENIAGA IKAN LEBIH MULIA DARI MENTERI BN
Selepas solat Asar petang Jumaat, satu himpunan pemborong dan penjaja ikan negeri Kelantan yang turut disertai oleh wakil dari negeri Kedah telah diadakan di Kg Laloh. Mereka menyatakan rasa syukur dan menyokong penuh wakil mereka yang dipilih menjadi calon PAS PRK DUN Manek Urai.

Mereka juga menyatakan keterkilanan mereka terhadap penghinaan oleh Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin terhadap kerjaya mereka.

Turut hadir bagi mendengar luahan perasaan mereka adalah TG Hj Nik Aziz, calon PAS, Hj Hussam dan Dr Hatta. Turut memberikan ucapan sebagai tanda sokongan kepada calon rakan mereka ialah Saudara Zulkifli Bidin iaitu Pengerusi Peniaga dan Penjaja Ikan Negeri Kedah dan Saudara Tarmizi Salleh Pengerusi Pemborong dan Penjaja Ikan Negeri Kelantan.