Sesaat Berlalu Adalah Sejarah

Wednesday, June 17, 2009

JANGAN TERPERANGKAP !!

Peperangan badar Al-Kubra melahirkan kemenangan gilang gemilang. Harta ghanimah yang terhasil dari peperangan dibahagikan dikalangan tentera islam ketika itu.

Dalam pembahagian yang diberikan dikalangan tentera Islam, menyebabkan ada sebilangan rakyat Madinah yang masih kufur merasa cemburu. Dengan itu, menyebabkan mereka mula masuk islam dengan niat untuk mendapatkan harta ghanimah.

Golongan ini masuk islam bukan keikhlasan mereka terhadap Islam, tetapi keinginan mereka terhadap harta ghanimah. Mereka inilah yang disebut golongan munafiq.

Keadaan ini disedari oleh Abu Sufyan yang merupakan perdana Menteri makkah, juga Khalid bin Al-Walid yang berjawatan Menteri Pertahanan makkah.

Melihat ketidak puas hatinya sebilangan golongan di Madinah disebalik pembahagian harta ghaminah itu, menyebabkan Abu Sufyan dan Khalid Al-Walid telah melakukan provokasi untuk berlakunya peperangan kedua selepas peperangan badar Al-Kubra, bagi menuntut maruah dalam kekalahan mereka dalam peperangan badar yang lalu.

Provokasi demi provokasi yang dilakukan, menyebabkan berlakunya peperangan uhud. Dalam peperangan tersebut, Khalid Al-Walid telah menyusun satu tipu daya yang berkait dengan harta rampasan perang.

Khalid Al-Walid sedar kekecohan kecil berlaku di Madinah selepas peperangan badar Al-Kubra disebabkan harta rampasan perang (baca: harta ghanimah). Ini kerana, mereka yang layak menerima harta rampasan perang adalah mereka yang terlibat dalam peperangan.

Justeru, dengan isu “harta ghanimah” ini dijadikan sebagai sasaran penting dalam melemahkan tentera Islam dalam peperangan uhud.

Makanya, Khalid Al-Walid yang merupakan komandor dalam peperangan uhud telah mengarahkan tentera kuffar agar menyerang tentera Islam dibawah bukit uhud. Serangan yang dilakukan itu, bukanlah untuk serangan sebenar, bahkan ia sekadar tipu daya sahaja.

Serangan yang dilakukan dibawah bukit uhud itu, dilakukan untuk melahirkan “perasaan kuat” oleh tentera Islam. Justeru, , dikala perang sedang kecamuk, tentera Kuffar memperlihatkan seperti lemah, dan lari meninggalkan kawasan tersebut dengan ditnggalkan sama “harta” yang banyak dengan harapan pasukan pemanah Islam yang berada di atas bukit uhud akan turun meninggalkan posisi di atas bukit yang merupakan asas kekuatan tentera islam.

Ternyata “tipu daya” khalid Al-Walid berjaya, menyebabkan ramai pasukan pemanah tentera Islam telah turun dari bukit uhud untuk mendapatkan harta ghanimah, dan dikala itulah tentera Kuffar yang dikepalai Khalid Al-Walid menyerang bukit uhud dan seterusnya menguasainya.

Dengan kejayaan menguasai bukit uhud itu, menyebabkan tentera Kuffar diisytiharkan menang dalam pepernagan tersebut, dan tentera Islam kecundang